espa

δωρεαν αποστολεσ για παραγγελιεσ ανω των 45€
& εωσ 3kg - αγορεσ με αντικαταβολη +2.00€

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Σακχαρώδης Διαβήτης - Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης; 

Ο Σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί παγκόσμια νόσο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στους ασθενείς. Είναι μια πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά τα ποσοστά γλυκόζης στο αίμα. Η ινσουλίνη δεν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που κάνει την κατάσταση δυσκολότερη, καθώς η ινσουλίνη βοηθά το σάκχαρο του αίματος να εισέρχεται στο αίμα και να προσπαθεί να μεταβολίσει σωστά όλα τα στοιχεία που εισέρχονται στο αίμα μας. Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται συνήθως σε νεαρά άτομα, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως παχύσαρκα και με κληρονομική προδιάθεση άτομα. Για τη θεραπεία του διαβήτη απαιτείται η απώλεια βάρους ακολουθώντας ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής μαζί με σωματική άσκηση. Εάν ο διαβήτης βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο η χορήγηση δισκίων, καθώς και η χορήγηση ινσουλίνης είναι απαραίτητη.  

Προδιαβήτης: Μπορώ να προλάβω τον Διαβήτη;

Ο προδιαβήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς προηγείται του διαβήτη και αυξάνει τις πιθανότητες για να προσβληθεί ο ασθενής από την παγκόσμια νόσο. Παρ' όλ' αυτά, μόλις γίνει αντιληπτός, ο ασθενής μπορεί να τον αντιμετωπίσει με επιτυχία, τηρώντας ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με σωματική άσκηση. 
Ο προδιαβήτης χτυπάει την πόρτα όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα βρίσκονται πάνω από τα φυσιολογικά σε τιμές. Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, δεν πρέπει να πανικοβληθούν, αλλά πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους ώστε να ξεφύγουν από τη νόσο του σακχαρώδη διαβήτη. Στην περίπτωση του προδιαβήτη, τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή, παρόλαυτα ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει μελανίζουσα ακάνθωση, μια κατάσταση που σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, κατά την οποία το δέρμα γίνεται πιο σκούρο, πιο σκληρό & μυρίζει. 
Ο προδιαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με την απώλεια βάρους όσον αφορά τα υπέρβαρα άτομα και γενικά τηρώντας μια ισορροπημένη διατροφή, Με την κατάλληλη διαχείριση μπορεί να περιοριστεί και να μην εξελιχθεί σε σακχαρώδη διαβήτη. 
Είναι σημαντικό για τα άτομα που βρίσκονται στο προδιαβητικό στάδιο να επισκεφθούν έγκαιρα το γιατρό τους και να προλάβουν τον διαβήτη. 

Μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα ο ασθενής; 

Ένας διαβητικός δεν παρουσιάζει συμπτώματα στα πρώτα στάδια της νόσου. Τα συμπτώματα ξεκινούν να εμφανίζονται όταν τα επίπεδα γλυκόζης φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και μαθαίνει πως πάσχει από διαβήτη, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ο οργανισμός να εκδηλώσει κάποιες επιπλοκές.

Πώς αντιμετωπίζεται ο διαβήτης;

Η νόσος του διαβήτη ταλαιπωρεί τους ασθενείς, καθώς πρέπει να ακολουθούν καθημερινά μια συγκεκριμένη ρουτίνα μετρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους πριν και μετά το γεύμα. Είναι απαραίτητη η συχνή παρακολούθηση από το επιλεγμένο ιατρικό προσωπικό του ασθενή. Ο ασθενής θα πρέπει να εμπιστευτεί έναν διατροφολόγο και έναν ψυχολόγο, οι οποίοι θα τον βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της νόσου. Ο ασθενής θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο ζωής & διατροφής του ώστε να έχει μια ήρεμη και υγιή καθημερινότητα. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί ο προδιαβήτης, ο ασθενής δυστυχώς οφείλει να αντιμετωπίσει τη νόσο του διαβήτη. Τα τελευταία χρόνια ο διαβήτης για τους ασθενής αποτελεί ρουτίνα και αντιμετωπίζεται εύκολα. Παρ' όλ' αυτά ο κάθε ασθενής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τη διατροφή του. 
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας! 

 

share article