espa

δωρεαν αποστολεσ για παραγγελιεσ ανω των 45€
& εωσ 3kg - αγορεσ με αντικαταβολη +2.00€

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Ατοπική Δερματίτιδα - Έκζεμα: Αιτίες, Συμπτώματα και Θεραπεία

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Τι προκαλεί την Ατοπική Δερματίτιδα;

2. Συμπτώματα Ατοπικής Δερματίτιδας

3. Επιλογές θεραπείας για την Ατοπική Δερματίτιδα

4. Συμβουλές για τη διαχείριση της Ατοπικής δερματίτιδας

Η ατοπική δερματίτιδα, γνωστή και ως έκζεμα, είναι μια χρόνια δερματική νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Προκαλεί στο δέρμα κοκκινίλες, κνησμό και φλεγμονές, ενώ μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή δυσφορίας και αμηχανίας για όσους υποφέρουν από αυτήν. Εάν είσαι ένας από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που παλεύουν με αυτή την δερματική πάθηση, μην ανησυχείς! Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα συμπτώματά και να μειώσεις τις εξάρσεις.

1. Τι προκαλεί την Ατοπική Δερματίτιδα;

Η ακριβής αιτία της ατοπικής δερματίτιδας είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας, άσθματος ή αλλεργικού πυρετού είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την πάθηση. Επιπλέον, η έκθεση σε ορισμένους παράγοντες ενεργοποίησης, όπως αλλεργιογόνα, ερεθιστικά και στρες, μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάρσεις.

2. Συμπτώματα Ατοπικής Δερματίτιδας

Τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ωστόσο τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κοκκινίλες, ξηρότητα και φαγούρα στο δέρμα
  • Μικρά εξογκώματα οιδήματος ή φουσκάλες που μπορεί να διαρρεύσουν υγρό όταν γρατσουνιστούν
  • Τραχύ, σκασμένο δέρμα ή δέρμα με λέπια
  • Ευαίσθητο δέρμα από το ξύσιμο
  • Αποχρωματισμένα σημεία δέρματος, γκρι ή καφέ κηλίδες

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να κάνει την εμφάνιση της πριν από την ηλικία των 5 ετών, ενώ ενδέχεται να επιμείνει ως την εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Σε κάποιες περιπτώσεις, εμφανίζονται εξάρσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα και στη συνέχεια μπορεί να υποχωρήσουν για ένα διάστημα, ίσως και για αρκετά χρόνια

3. Επιλογές θεραπείας για Ατοπική Δερματίτιδα

Η θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε ήπιες περιπτώσεις, κρέμες, αλοιφές και ειδικά αφρόλουτρα χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να είναι αρκετές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

BEPANTHENE Eczema - Κρέμα Χωρίς Κορτιζόνη. Προορίζεται για την ανακούφιση από τον κνησμό και το ερύθημα που προκαλούνται από ερεθισμούς του δέρματος* σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες.

ADERMA Exomega Control Emolient Anti-Itching Spray. Μαλακτικό σπρέι κατά της φαγούρας χρησιμοποιείται για να μειώσει την αίσθηση κνησμού του ατοπικού δέρματος

ADERMA Exomega Control Emollient Shower Oil Έλαιο Καθαρισμού - Ατοπικό Δέρμα. Η μαλακτική και μεταξένια υφή του A-Derma Exomega Control Ελαίου Καθαρισμού, μειώνει την ξηρότητα του δέρματος ενώ παράλληλα προσφέρει καθημερινή υγιεινή στο ατοπικό και πολύ ξηρό δέρμα. Ενδείκνυται για βρέφη, παιδιά, ενήλικες.

Ακολουθούν μερικές αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας για την ατοπική δερματίτιδα - έκζεμα:

Ενυδατώσου τακτικά: Η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας στο δέρμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να το διατηρήσετε ενυδατωμένο και να μειώσετε την ξηρότητα και τον κνησμό. Αναζητήστε μια υποαλλεργική ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματός σας.

LA ROCHE-POSAY Lipikar Baume AP+M Μαλακτικό Βάλσαμο με Τριπλή Δράση Ενάντια στο Κνησμό Ιδανικό Ακόμα & για Νεογνά. Για το δέρμα με τάση ατοπίας & το δέρμα με τάση αλλεργίας με έντονη ξηρότηταdata-was-processed=true.

Απόφυγε παράγοντες που την προκαλούν: Προσδιορίστε και αποφύγετε τυχόν εναύσματα που μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων σας. Οι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν είναι τα αλλεργιογόνα, οι ερεθιστικοί παράγοντες και το στρες.

Φωτοθεραπεία: Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει την έκθεση του δέρματος στο υπεριώδες φως, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Θεραπεία με υγρό περιτύλιγμα: Περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας στο δέρμα και το τύλιγμά του με έναν υγρό επίδεσμο ή ρούχα για να ενισχύσει την ενυδάτωση του δέρματος και να μειώσει τον κνησμό.

Χρησιμοποίησε συνταγογραφούμενα φάρμακα: Επειδή πρόκειται για μία επίμονη και ανθεκτική νόσο, ένας δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει ειδικά φάρμακα ή θεραπείες, ανάλογα με την κατάσταση, όπως τοπικά κορτικοστεροειδή, αναστολείς καλσινευρίνης ή ανοσοτροποποιητές με σκοπό την διαχείριση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, αλλά κυρίως για να αποτραπούν οι εξάρσεις.

4. Συμβουλές για τη διαχείριση της Ατοπικής Δερματίτιδας

Εκτός από αυτές τις επιλογές θεραπείας, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας και να αποτρέψετε τις εξάρσεις. Απόφυγε να ξύνεις το δέρμα σου, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη και να οδηγήσει σε μολύνσεις.

  • Φόρα φαρδιά ρούχα από υλικά που αναπνέουν, όπως βαμβάκι.
  • Χρησιμοποίησε έναν υγραντήρα για να διατηρήσεις τον αέρα στο σπίτι υγρό.
  • Κάνε σύντομα, χλιαρά ντους ή μπάνια και απόφυγε να χρησιμοποιείς ζεστό νερό ή σκληρά σαπούνια.
  • Απόφυγε τη χρήση αρωματικών προϊόντων όπως αρώματα, σαπούνια ή απορρυπαντικά ρούχων.

 

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να είναι μια απογοητευτική και άβολη κατάσταση στην αντιμετώπιση της, αλλά με τη σωστή θεραπεία και συμβουλές διαχείρισης, είναι δυνατό να μειωθούν τα συμπτώματα και να αποφευχθούν οι εξάρσεις. Εάν αντιμετωπίζεις συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας- εκζέματος, μη διστάσεις να επισκεφτείς έναν γιατρό ή δερματολόγο για μια πιο στοχευμένη διάγνωση και θεραπείας!

Βρες όλα τα προϊόντα για την  Ατοπική Δερματίτιδα στο Healthcorner.gr!

share article