espa

δωρεαν αποστολεσ για παραγγελιεσ ανω των 45€
& εωσ 3kg - αγορεσ με αντικαταβολη +2.00€

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Η υγιεινή διατροφή είναι τρόπος ζωής!

 

Οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι που ακούν αυτή τη φράση, δεν αναλύουν την έννοια και ο νους τους πάει στην γυμναστική. Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν αναγάγει την ισορροπημένη διατροφή σε επιστήμη και γνώριζαν πως η σωστή διατροφή προάγει την υγεία και χαρίζει τη μακροζωία. Επίσης, πίστευαν ότι η σωστή διατροφή αποτελεί φάρμακο ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ασθένεια και γι’ αυτό το λόγο είχαν αφιερώσει χρόνο στη γραφή για την επιστήμη της διατροφής. 

Ο Πυθαγόρας, πρώτος απ’ όλους είχε μιλήσει για τη σημασία της σωστής διατροφής, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Ερχόμενοι στο σήμερα, ο Ελληνικός λαός έχει κρατήσει την ουσία της φράσης στο μυαλό του, αλλά δεν την κάνει πράξη. Επιπρόσθετα, έχει παρατηρηθεί πως έχει χαθεί κατά συνέπεια και η βάση της Μεσογειακής διατροφής που στηρίζεται στη χρήση πληθώρας τροφίμων που δεν βασίζεται στο κρέας, αλλά κυρίως στην υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και ελαιολάδου. Εν αντιθέσει, η χρήση κρέατος & αλλαντικών θα έπρεπε να είναι περιορισμένη. 

Δυστυχώς, λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής, το φαγητό αποτελεί πλέον μια γρήγορη στιγμή μέσα στην ημέρα, μια υποχρέωση, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί η σοφία και τελετουργία των Αρχαίων γύρω από τη διατροφή. Επιπρόσθετα, ο καταναλωτισμός και η παγκοσμιοποίηση έχουν επιφέρει την αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών και έχουν συνεισφέρει στην άνοδο της κουλτούρας του γρήγορου φαγητού, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα σύγχρονα προβλήματα, αυτά των διατροφικών διαταραχών, όπως είναι η νευρική ανορεξία και η παχυσαρκία. 

Δεν είναι αργά να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειές ώστε να επιστρέψεις στη Μεσογειακή διατροφή και στις αξίες των Αρχαίων ημών προγόνων περί διατροφής. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκος, μπορείς να επιτύχεις καλά επίπεδα υγείας στη διατροφή σου, κάνοντας απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σου που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. 

Αρχικά αντικατέστησε τα «κακά» λιπαρά με καλά λιπαρά. Τα κακά λιπαρά είναι στην ουσία τα κορεσμένα τα οποία βρίσκονται στο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και σε πολλά έτοιμα τρόφιμα. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα στη διατροφή σου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που μπορείς να κάνεις για την επίτευξη της καλής υγείας. 

Επιπλέον, μπορείς να ξεκινήσεις να μαγειρεύεις. Μέσα στην πολυάσχολη ζωή σου μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο για το μαγείρεμα αν θέλεις να ακολουθήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλος σεφ για να γίνει νόστιμο το φαγητό σου. Αν αφιερώσεις λίγο από το χρόνο σου στη μαγειρική και γίνει ενασχόληση σου, θα δεις ότι η διατροφή σου θα είναι προσεγμένη & ισορροπημένη, ενώ αποφεύγεις το έτοιμο φαγητό. Σκέψου πως αν ξεκινήσεις καθημερινά να μαγειρεύεις, θα χαλαρώνεις και ταυτόχρονα θα εξοικονομείς και χρήματα.  

Εκτός από μια ισορροπημένη διατροφή, οφείλεις να έχεις και ισορροπημένη φυσική κατάσταση. Πρόσθεσε στη μέρα σου τη σωματική άσκηση και θα νιώσεις αμέσως την ευεξία. Μισή ώρα για αρχή καθημερινά είναι αρκετή για να ενδυναμώσεις τον οργανισμό σου. Σκέψου επίσης πως μπορείς να εκμεταλλευτείς τον λίγο ελεύθερο χρόνο σου, προσθέτοντας στο πρόγραμμά σου κάποια δραστηριότητα, είτε είναι η βόλτα με το κατοικίδιο σου είτε κάποιο σπορ. 

Κάποιος θα έλεγε πως η καθημερινή άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή είναι αρκετά για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, παρόλαυτα παίζει σημαντικό ρόλο και η ψυχική υγεία. Ο ύπνος για παράδειγμα, είναι μια ανάγκη που πρέπει να παίρνουμε σοβαρά. Βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου σου, ανάλογα με τις ανάγκες της καθημερινότητάς σου ώστε να τηρείς το βασικό οχτάωρο που χρειάζεται ένας ενήλικας για να ξεκουραστεί. 

Επιπλέον, λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής και των υποχρεώσεων, το άγχος αυξάνει την ψυχολογική πίεση και κατ’ επέκταση επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας, όπως φυσικά και τη διατροφή μας. Βρες τρόπους χαλάρωσης μέσα στη μέρα σου. Διάβασε το αγαπημένο σου βιβλίο, άκου μουσική, γυμνάσου ή κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ώστε να πέσουν οι παλμοί της καρδιάς. 

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μας αφορά όλους ώστε να επιτύχουμε τη μακροζωία και κατ’ επέκταση την καλή υγεία καθώς μεγαλώνουμε. Είναι σημαντικό να βρεις έναν τρόπο διατροφής και άσκησης που να απολαμβάνεις, να είναι βιώσιμος και να μπορείς να τον διατηρήσεις για το υπόλοιπο της ζωής σου. Δεν υπάρχει ένας τέλειος τρόπος που να λειτουργεί για όλους. 

Η καλύτερη διατροφή είναι η μακροπρόθεσμη! 

 

 

share article