espa

δωρεαν αποστολεσ για παραγγελιεσ ανω των 45€
& εωσ 3kg - αγορεσ με αντικαταβολη +2.00€

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Γιατί πρέπει να καθαρίζω ανάμεσα από τα δόντια μου;


 

Γιατί πρέπει να καθαρίζω ανάμεσα από τα δόντια μου;

Τι συμβαίνει μεταξύ των δοντιών που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά όχι μόνο τη στοματική αλλά και τη γενική σας υγεία;

 

 Βουρτσίζω τα δόντια μου 2 φορές την ημέρα. Είναι αρκετό; 

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ…

Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας καλύπτετε την εξωτερική, εσωτερική και την επιφάνεια μάσησης του δοντιού. Όμως τι συμβαίνει με τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών; Σωστά, τα δόντια έχουν συνολικα 5 επιφάνειες, τρεις από τις οποίες είναι ορατές και εύκολα προσεγγίσημες με μία οδοντόβουρτσα και δύο οι οποίες δεν είναι.

Μετά το φαγητό και το ποτό, υπολείμματα και σάκχαρα μπορεί να κολλήσουν στο στόμα σας. Ακόμα περισσότερες πιθανότητες, έχουν οι περιοχές ανάμεσα στα δόντια όπου τα υπολείμματα «παγιδεύονται» και ο καθαρισμός με οδοντόβουρτσα είναι δύσκολος. Επειδή δεν βλέπετε τα μεσοδόντια διαστήματα δε σημαίνει ότι δε χρειάζονται καθαρισμό. Μάλιστα, αξίζουν την ίδια φροντίδα και προσοχή όσο και τα υπόλοιπα δόντια.

Πράγματι, κάθε υπόλειμμα φαγητού που κολλάει ανάμεσα από τα δόντια σας μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη πλάκας. Η πλάκα, δημιουργείται όταν τα βακτήρια και τα απορρίμματα που παράγουν, τα υπολείμματα φαγητού και τo σάλιο, συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα βιοφίλμ [1]. Αυτό το ωχρό κίτρινο και κολλώδες ίζημα “κάθεται” πάνω στο στην επιφάνεια του δοντιού, και συγκεκριμένα ανάμεσα από τα δόντια. Αν δεν αφαιρεθεί η πλάκα, θα σκληρύνει και θα γίνει πέτρα -  η οποία μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από οδοντίατρο [2]. Αυτό το εξωτερικό ίζημα κάνει πιο εύκολο σε νέα βακτήρια και τροφές να κολλήσουν στην επιφάνεια του δοντιού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω δημιουργία πλάκας [3].

Με το να μην καθαρίζετε ανάμεσα από τα δόντια σας, βάζετε σε κίνδυνο τη στοματική σας υγεία.

Τι θα γίνει αν δεν καθαρίσω ανάμεσα από τα δόντια μου;

                                       

          ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΣΙΧΛΑ ΜΕ ΜΕΝΤΑ!

Η δυσάρεστη αναπνοή, γνωστή και ως δυσοσμία στόματος, είναι μία από τις επιπτώσεις της πλάκας. Μάλιστα, η φτωχή στοματική υγιεινή είναι μία από τις βασικές αιτίες κακής αναπνοής [4]. Πράγματι, αν δεν απαλλαγείτε από τα υπολείμματα τροφών και τα βακτήρια, ειδικά στις περιοχές ανάμεσα από τα δόντια σας, το φαγητό θα αρχίσει να αποσυντίθεται προκαλώντας μία αποκρουστική μυρωδιά [5].  Επιπλέον, η πλάκα μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση του δοντιού, καθώς τα δόντια αρχίζουν να «κιτρινίζουν», ενώ τα οξέα της πλάκας μπορεί να διαβρώσουν το σμάλτο, προκαλώντας την εμφάνιση λεκέδων και φθοράς στην επιφάνεια του δοντιού [6]. Ο μεσοδόντιος καθαρισμός σε καθημερινή βάση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη τέτοιων καταστάσεων.                 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Μπορεί να μη το σκεφτόσασταν αλλά αυτά τα μικρά κρυμμένα σημεία μεταξύ των δοντιών μπορεί να προκαλέσουν σημαντικη ζημιά στο στόμα σας. Πράγματι, αν δεν αφαιρέσετε ενεργά από αυτές τις περιοχές τα υπολείμματα τροφών και τα βακτήρια, μένουν και σχηματίζουν πλάκα. Αυτή η πλάκα μπορεί να είναι επιβλαβής για τα δόντια σας, δημιουργώντας φθορά [7] και ευαισθησία [8], αλλά προκαλεί και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ούλων σας. Τα βακτήρια της πλάκας απελευθερώνουν τοξίνες [9] οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια των ούλων.

Όσο η πλάκα συσσωρεύεται γύρω από τη γραμμή των ούλων, αυτές οι τοξίνες μπορούν εύκολα να έρθουν σε επαφή και να διεισδύσουν στον ιστό των ούλων, δημιουργώντας φλεγμονή [10]. Αυτό είναι γνωστό ως ουλίτιδα, πρώιμο στάδιο της ασθένειας των ούλων [11] και επηρεάζει μέχρι και το 90% των ενηλίκων παγκοσμίως [12], αναλόγως με τον ορισμό της. Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν ευαισθησία, πρήξιμο ή/και αιμορραγία όταν γίνεται καθαρισμός μεταξύ των δοντιών σας [13].

Με το να αμελείτε τον καθαρισμό μεταξύ των δοντιών, δημιουργείτε τις υποδομές για τέτοιες καταστάσεις. Πριν το καταλάβετε, τα υπολείμματα τροφών και βακτηρίων ανάμεσα από τα δόντια σας μετατρέπονται σε πλάκα, προκαλώντας φθορά στα ούλα και τα δόντια. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να διαχειριστείτε και να αντιστρέψετε την ουλίτιδα με καλή στοματική φροντίδα, η οποία περιλαμβάνει καθημερινό καθαρισμό μεταξύ των δοντιών [14]. 

Αν δεν κάνετε κάτι, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, η οποία έχει συνδεθεί με προβλήματα γενικής υγείας του οργανισμού [15]. Αυτή η βαριά μορφή της ασθένειας των ούλων προκαλεί απώλεια οστού και ιστού γύρω από το δόντι [16]. Η χρόνια φλεγμονή θα προκαλέσει υποχώρηση των ούλων από τα δόντια, δημιουργώντας θύλακες οι οποίοι μπορεί να μολυνθούν [17]. Όσο η μόλυνση επεκτείνεται κάτω από τη γραμμή των ούλων, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ενεργοποιείται. Σε συνδυασμό με τις τοξίνες των βακτηρίων, αυτή η αντίδραση του ανοσοποιητικού μπορεί να προκαλέσει την πτώση του οστού & ιστού που υποστηρίζουν το δόντι [18]. Όταν συμβαίνει αυτό, η επέμβαση από επαγγελματία οδοντιατρικής απαιτείται ώστε να σταματήσει την εξέλιξη και να προλάβει την απώλεια του δοντιού [19].

Όσο τα ούλα εκτίθενται, χάνουν την ικανότητά τους να σχηματίσουν ένα φράγμα ενάντια στα επιβλαβή βακτήρια πλέον, τα οποία βρίσκουν πιο εύκολα δίοδο στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύουν σε άλλα μέρη του σώματος. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να δημιουργήσουν φλεγμονή και να σας βάλουν σε κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικό [20].  Φροντίζοντας την στοματική σας υγεία, βοηθάτε επίσης την προστασία της συνολικής σας υγείας [21].

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΟΔΟΝΤΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ;

                                         

ΕΥΚΟΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΡΟΥΤΙΝΑ

Το βασικό είναι να υιοθετήσετε μικρές & εύκολες συνηθειες που μπορούν να μπουν εύκολα στην καθημερινότητά σας. Αυτό σημαίνει να διαλέξετε τη μέθοδο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Για παράδειγμα, αν βρίσκετε τη χρήση του νήματος κάπως απαιτητική, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα δαιφορετικό εργαλείο, όπως είναι το μεσοδόντιο βουρτσάκι ή μία οδοντογλυφίδα από καουτσούκ. Αν δεν έχετε πολύ στενά μεσοδόντια διαστήματα, και τα δύο εργαλεία έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικά από το νήμα στην αφαίρεση πλάκας ανάμεσα από τα δόντια [22].

Οι οδοντογλυφίδες από καουτσούκ είναι εύκολες στη χρήση και αφήνουν ευχάριστη αίσθηση καθώς κάνουν μασάζ στα ούλα! Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται στον καθαρισμό των πίσω δοντιών. Αν ανήκετε σε αυτή τη κατηγορία, δοκιμάστε ένα μεσοδόντιο βουρτσάκι με εύκαμπτη λαβή ή με εργονομικό σχήμα για να σας βοηθήσει να προσεγγίσετε αυτές τις δυσπρόσιτες περιοχές του στόματος.

Επίσης, η επιλογή του σωστού μεγέθους, θα διευκολύνει τον μεσοδόντιο καθαρισμό. Το βουρτσάκι θα πρέπει να χωράει άνετα αλλά και ακριβώς – αν νιώσετε ότι πρέπει να το πιέσετε για να εισχωρήσει, τότε πρέπει να δοκιμάσετε μικρότερο μέγεθος. Όλα μας τα μεσοδόντια βουρτσάκια κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη ώστε να ανακαλύψετε το ιδανικό για εσάς!

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!

Όποιο εργαλείο και αν προτιμάτε – μεσοδόντιο βουρτσάκι, οδοντογλυφίδα ή νήμα – ή ακόμα και έναν συνδυασμό, σημασία έχει να καθαρίζετε ανάμεσα από τα δόντια κάθε μέρα μετά το βούρτσισμα. Παρεμπιπτόντως, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να το κάνουν το βράδυ, πριν πάνε για ύπνο. Αν σας είναι δύσκολο να μπείτε σε ένα πρόγραμμα, μπορείτε να τοποθετήσετε το μεσοδόντιο βουρτσάκι ή το νήμα δίπλα από την οδοντόβουρτσα για να σας το θυμίσει. Αν ψάχνετε έναν γρήγορο & εύκολο τρόπο για να ξεφορτωθείτε υπολείμματα τροφών που έχουν κολλήσει ανάμεσα από τα δόντια σας μέσα στην ημέρα, υπάρχουν κάποιες έξυπνες λύσεις «on-the-go». Φροντίστε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας 2 φορές τον χρόνο για επαγγελματικό καθαρισμό και εξατομικευμένη φροντίδα.

 


Τα μεσοδόντια βουρτσάκια GUM Trav-ler® είναι εύκαμπτα για μεγαλύτερη ευελιξία ενώ παρέχουν και ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΗ προστασία καθώς είναι εμποτισμένα με χλωρεξιδίνη!

 

 


    Οι οδοντογλυφίδες GUM Soft-Picks® Advanced κυκλοφορούν σε 3 μεγέθη έχουν πρακτική θήκη μεταφοράς για καθαρισμό από τα υπολείμματα τροφής & την πλάκα, κάθε στιγμή!

Πηγή: https://www.sunstargum.com/blog/why-should-i-clean-between-my-teeth-.html?topicId=/news/interdental-cleaning

 

share article