espa

δωρεαν αποστολεσ για παραγγελιεσ ανω των 45€
& εωσ 3kg - αγορεσ με αντικαταβολη +2.00€

Παρασκευή 05 Ιανουαρίου 2018

Τα Ω-3 Λιπαρά ..είναι απαραίτητα!

«Δέσποινα, έλα να φας τα ψάρια σου!» φώναζε συνήθως η μαμά μου όταν καθόμασταν ήσυχοι στη βεράντα του εξοχικού μας τα καλοκαίρια.

Και λέγοντας ψάρια, εννοούσε συνήθως τις πέστροφες και τους σολωμούς που αγόραζαν οι γονείς μου φανατικά από τον ντόπιο παραγωγό με τις ιχθυοκαλλιέργειες. Τα αγόραζαν ολόφρεσκα και τα παρέδιδαν κατευθείαν στην κουζίνα της χρυσοχέρας γιαγιάς μου, η οποία τα μαγείρευε με χίλιους δυο τρόπους. Εγώ συνήθως αντιδρούσα. Το κάλεσμα αυτό τότε ακόμα μου προκαλούσε τρόμο, αφού όπως όλα τα παιδιά, δεν ήμουν φυσικά λάτρης της ψαροφαγίας. Η μαμά μου όμως πάντα επέμενε να τα φάω, αφού όπως μου υπενθύμιζε συνέχεια «κάνουν καλό». Τα χρόνια πέρασαν, εγώ μεγάλωσα, και τα καλοκαίρια στη βεράντα με τις οικογενειακές βραδιές πέρασαν στο παρελθόν. Το ίδιο και η κακή μου σχέση με την …ψαροφαγία. Σαρδέλες, γαύρος, κολιός, σολωμός, σκουμπρί έγιναν αναπόσπαστα κομμάτια του καθημερινού μου διαιτολογίου. Έμαθα να τα φτιάχνω εξίσου περίτεχνα με τη γιαγιά μου και εντάσσοντάς τα στη διατροφή μου απολάμβανα την καλή υγεία και σωματική ευεξία που μου πρόσφεραν. Δεν γνώριζα όμως πολλά για τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι τροφές με βοηθούσαν να διατηρώ την υγεία και τη φόρμα μου, μέχρι που φοιτήτρια πλέον της φαρμακευτικής άρχισα να μελετάω τις ιδιότητες του πολυτιμότερου συστατικού τους, των Ω-3 λιπαρών οξέων. Και τότε κατάλαβα…

Τα Ω-3 Λιπαρά ..είναι απαραίτητα!

Ω-3 ονομάζεται ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ: Είναι απαραίτητο για την υγεία και επειδή το ανθρώπινο σώμα δεν το παράγει, είναι σημαντικό να το προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Υπάρχουν τρία κύρια είδη Ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία εντοπίζονται στις τροφές: το άλφα λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δωκοσοεξανοϊκό οξύ (DHA) .

Τα Ω-3 είναι οι ..φίλοι της καρδιάς μας!

Ενα γραμμάριο Ω-3 λιπαρών την ημέρα μπορεί να προλάβει τα καρδιαγγειακά νοσήματα στους υγιείς οργανισμούς, ενώ αποτελεί «ασπίδα» για εμφραγματίες και ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Σε ιταλική μελέτη σε 11.300 εμφραγματίες που ελάμβαναν την ίδια ποσότητα Ω-3 λιπαρών ημερησίως βρέθηκε ότι η ολική θνητότητα έπεσε κατά 28% και ο αιφνίδιος θάνατος κατά 44%! Τα Ω-3 έχουν θετική επίδραση στην καρδιά μειώνοντας τα τριγλυκερίδια και την πίεση του αίματος βοηθώντας έτσι στην σταθεροποίηση της αρτηριοσκλήρυνσης, μειώνουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και επομένως την προδιάθεση των αγγείων για σχηματισμό θρόμβων.

Τα Ω-3 Λιπαρά ..μας ομορφαίνουν!

Πρόσφατα δεδομένα από μία μελέτη σε 45 υγιείς γυναίκες, που κατανάλωναν λινέλαιο και borage oil, που είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, για μια περίοδο 12 εβδομάδων, έδειξαν ότι η κατανάλωση και των δύο ελαίων μείωσε το κοκκίνισμα του δέρματος, τη διαδερμική απώλεια νερού και την τραχύτητα. Τα Ω-3 λιπαρά έχουν επίσης την ιδιότητα να ενυδατώνουν το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής από μέσα προς τα έξω. Η ελλιπής πρόσληψη Ω-3 λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία στο κεφάλι, σε πιτυρίδα, ξηρά μαλλιά και τριχόπτωση. Τα Ω-3 λιπαρά είναι καταπληκτικά για το δέρμα! Διατηρούν τα κύτταρα του δέρματος ενυδατωμένα, προλαμβάνοντας έτσι την πρόωρη γήρανση. Επιπλέον, τα Ω-3 λιπαρά βοηθούν τα νύχια να είναι δυνατότερα και λιγότερο επιρρεπή στο ξεφλούδισμα. Έχουν αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση που βοηθούν στην περίπτωση της προβληματικήςεπιδερμίδας.

Τα Ω-3 Λιπαρά ..μας κάνουν ευτυχισμένους!

«Οι μελέτες που έχουν γίνει όχι μόνο έχουν δείξει μέχρι και 50% μείωση των συμπτωμάτων σε ανθρώπους με κλινική κατάθλιψη από τη στιγμή που αρχίζουν να αυξάνουν την πρόσληψη Ω-3», λέει ο Joseph Hibbeln, M.D., του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό, στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, «αλλά ακόμη κι εκείνοι που απλώς έχουν κακή διάθεση στην καθημερινότητά τους αναφέρουν βελτίωση». Τα Ω-3 λιπαρά αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των νευρικών κυττάρων, οπότε συσχετίζονται και με την εγκεφαλική λειτουργία. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα, τα Ω-3 από ιχθυέλαια φαίνεται ότι μπορούν να καθυστερήσουν τη μείωση της γνωσιακής λειτουργίας που παρουσιάζεται σε ηλικιωμένους.

Που τα βρίσκουμε

Πηγές άντλησης Ω-3 λιπαρών αποτελούν τα λιπαρά ψάρια. Πηγή αποτελούν και τα ιχθυέλαια όπως της ρέγκας, της σαρδέλας, της αντζούγιας, του κολιού, του σολομού, της πέστροφας κ.α. Επίσης τα θαλασσινά, το tofu (τυρί από γάλα σόγιας), ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια και τα αυγά. Επίσης, καλές πηγές μπορούν να αποτελέσουν και μερικά φυτικά έλαια όπως έλαια από καρπούς, από λιναρόσπορο και ελαιοκράμβη.

Στις δυτικές κοινωνίες η ημερήσια πρόσληψη Ω-3 λιπαρών δεν καλύπτει ούτε το 50% της συνιστώμενης ποσότητας. Ισως η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση, όπως τονίζουν διάφοροι επιστήμονες, είναι ο εμπλουτισμός συμβατικών τροφίμων και η λήψη ιχθυέλαιου ή σκευασμάτων ως συμπληρώματα διατροφής.

«Λειτουργικά» τρόφιμα εμπλουτισμένα με Ω-3 κυκλοφορούν ήδη σε γαλακτοκομικά για παιδιά, μαργαρίνες, αβγά και κοτόπουλα.

Δέσποινα Μάσσια, Φαρμακοποιός M.Sc.

Tags

share article