espa

δωρεαν αποστολεσ για παραγγελιεσ ανω των 45€
& εωσ 3kg - αγορεσ με αντικαταβολη +2.00€

Παρασκευή 05 Ιανουαρίου 2018

Τριχόπτωση γένους θηλυκού!

Η τριχόπτωση θεωρείτο για χρόνια αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών. Η εικόνα της γυναίκας είναι ταυτισμένη με πλούσια, λαμπερά μαλλιά που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ομορφιάς της.

Είναι όμως στα αλήθεια έτσι; 
Η πρώτη –και μοναδική φορά- που ήρθα αντιμέτωπη με ξαφνική απώλεια των ωραίων μου μαλλιών, ήταν όταν αποφάσισα στα 18 να γιορτάσω τα γενέθλιά μου κάνοντας αφρικανικά κοτσιδάκια (το γνωστό braiding) σε μία νιγηριανή κομμώτρια στην Κυψέλη. Μετά την αρχική μου ικανοποίηση, αντιλήφθηκα ότι άρχισα να χάνω περισσότερες τρίχες την ημέρα από το θείο Τζίμη που είχε καραφλιάσει μέσα σε ένα μήνα στα πενήντα του. Η απόγνωσή μου τότε με είχε οδηγήσει στο να διαβάσω αρκετά πάνω στο θέμα και έτσι έμαθα τα εξής ενδιαφέροντα:

 

Αιτίες τριχόπτωσης στις γυναίκες

Η τριχόπτωση στις γυναίκες οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες πολλές φορές και ανάλογα αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Ο βασικότερος παράγοντας που οδηγεί σε αυτή είναι οι ορμονικές διαταραχές, ή γενικότερα οι μεταβολές στα επίπεδα ορμονών. Έτσι εξηγείται η έντονη απώλεια μαλλιών κατά την εγκυμοσύνη ή μετά τον τοκετό, στην εφηβεία και μετά την εμμηνόπαυση. Μία επίσης συχνή ορμονοεξαρτώμενη κατάσταση είναι και η ανδρογενετική αλωπεκία, κατά την οποία οι θύλακες των τριχών γίνονται πιο ευαίσθητοι, λόγω γενετικής προδιάθεσης, σε φυσιολογικά ή και αυξημένα επίπεδα ανδρικών ορμονών στο σώμα μιας γυναίκας. Παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να κρύβονται πίσω από το πρόβλημα. Η κακή ή ελλιπής διατροφή μπορεί να αποτελεί επίσης το αίτιο. Οι δίαιτες- σοκ για τον οργανισμό, με περιορισμένο αριθμό θερμίδων και στόχους για γρήγορη απώλεια κιλών καταπονούν το γυναικείο οργανισμό και του στερούν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του. Αυτό μπορεί να το πληρώσει μια γυναίκα με αυξημένη απώλεια τριχών για τη συγκεκριμένη περίοδο. Επίσης, έλλειψη σιδήρου συνυπάρχει σε μεγάλο ποσοστό μαζί με άλλους παράγοντες σε περιπτώσεις τριχόπτωσης. Η φυσική και ψυχολογική μας κατάσταση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την τριχόπτωση, καθώς η κατάθλιψη, η υπερκόπωση, το άγχος, η έλλειψη ύπνου μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση των μαλλιών. Οι επιπτώσεις, όμως δεν σταματούν εκεί καθώς και η ποιότητα της τρίχας μπορεί να επηρεαστεί: σπάει πολύ εύκολα, ξηραίνεται, χάνει τη λάμψη της, δημιουργείται πιτυρίδα. Και φυσικά μηχανικά αίτια, όπως πολύ σφιχτοί κότσοι ή προσθήκη τεχνητών μαλλιών που αυξάνουν το βάρος στη ρίζα (όπως στη δική μου περίπτωση), οδηγούν σταδιακά σε απώλεια μαλλιών στο σημείο.

Θεραπεία

Πριν αποφασίσει μία γυναίκα να ξεκινήσει την λήψη φαρμάκων ή βιταμινών κατά της τριχόπτωσης πρέπει να επισκεφθεί δερματολόγο ο οποίος αφού εντοπίσει τις αιτίες της τριχόπτωσης για την συγκεκριμένη περίσταση θα συστήσει συγκεκριμένη θεραπεία. Παθολογικές αιτίες όπως ορμονικά προβλήματα ή αυτοάνοσα νοσήματα απαιτούν συνήθως εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις οι οποίες μαρτυρούν το μέγεθος και το είδος του προβλήματος και συνήθως ακολουθεί θεραπεία με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Για πιο ήπιες ή εποχικές καταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι διάφορες τονωτικές λοσιόν, σαμπουάν και αμπούλες που βρίσκονται στα φαρμακεία, με πολύ καλά αποτελέσματα. Συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας και θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα! Η απαλλαγή από το στρες μπορεί να παίξει επίσης σημαντικό ρόλο. Ξεαγχωθείτε λοιπόν..

Διατροφή και τριχόπτωση

Μία γυναίκα που θέλει να αντιμετωπίσει την τριχόπτωση πρέπει να εμπλουτίσει τη διατροφή της με βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ακόρεστα λιπαρά οξέα ω3 που θα βρει στα ψάρια, στα αυγά, στο άπαχο κρέας, στα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, στα όσπρια, στο γάλα, στο ψωμί ολικής άλεσης, στα δημητριακά και στο ελαιόλαδο. Επίσης, χαλκός και ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την υγεία των μαλλιών, καθώς και η βιταμίνη C αφού συμβάλλει στη δημιουργία του κολλαγόνου της τρίχας. Ορισμένες φορές προτείνονται για τη περιποίηση των μαλλιών ορισμένα βότανα, αιθέρια έλαια όπως το ylang-ylang, ή ακόμα και το ελαιόλαδο και το δαφνέλαιο (περιέχουν βιταμίνη Ε).

 

Δέσποινα Μάσσια, Φαρμακοποιός M.Sc.

share article