espa

δωρεαν αποστολεσ για παραγγελιεσ ανω των 45€
& εωσ 3kg - αγορεσ με αντικαταβολη +2.00€

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Ανεπιθύμητοι επισκέπτες στο κάμπινγκ; Υπάρχει λύση!

 Αν επιλέξετε φέτος οι διακοπές σας να μην είναι σε κάποιο ξενοδοχείο, αλλά κάτι διαφορετικό, τότε μπορείτε να κάνετε κάμπινγκ. Το κάμπινγκ είναι μία ξεχωριστή εμπειρία και σας δίνει τη δυνατότητα άμεσης επαφής με τη φύση. Η διαμονή σε κάμπινγκ, λοιπόν, σας υπόσχεται μία σειρά από μοναδικά οφέλη που δύσκολα μπορείτε να βρείτε σε άλλα είδους διακοπές.  Για παράδειγμα, σας ξυπνούν οι ήχοι της φύσης,  μπορείτε να βουτήξετε  στα κρυστάλλινα νερά  του νησιού με μόλις κάποια βήματα, να περιφέρεστε όλη την ημέρα μόνο με μαγιό και σαγιονάρες, να διοργανώσετε βραδιές μουσικής και παιχνιδιού, ακόμα και να παρατείνετε τις διακοπές σας, επειδή γλιτώνετε χρήματα που ενδεχομένως να δίνατε στα ξενοδοχεία.

Ωστόσο, υπάρχουν «ανεπιθύμητοι επισκέπτες»  στην ύπαιθρο  που μπορούμε  να τους απομακρύνουμε εφαρμόζοντας ήπιες και ασφαλείς μεθόδους και αποφεύγοντας φυσικά τη χρήση χημικών. Αν υιοθετήσετε τις πρακτικές συμβουλές που σας προτείνουμε, θα περιορίσετε την παρουσία κουνουπιών και ερπόντων,, αλλά το σημαντικότερο δε θα τα εξαφανίσετε, όπως συμβαίνει αρκετές φορές με τη χρήση χημικών μέσων. 

Για να μη δεχτείτε, λοιπόν, ανεπιθύμητους επισκέπτες, όπως για παράδειγμα τα κουνούπια,  κρατήστε οπωσδήποτε κλειστό το φερμουάρ της σκηνής όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να κατασκηνώσετε κοντά σε λιμνάζοντα νερά, όπου η μάχη σας με τα κουνούπια θα είναι μάλλον άνιση.

Μία άλλη πρόταση είναι να εκμεταλλευτείτε τη φωτιά στο κάμπινγκ ή τον ανεμιστήρα. Τα κουνούπια μπορεί να είναι δεινοί κυνηγοί αίματος, ωστόσο δεν είναι και οι πρώτοι πιλότοι. Συγκριτικά με άλλα έντομα, το πέταγμά τους είναι αδύναμο, επομένως αν βάλετε κοντά σας έναν ανεμιστήρα, τα ρεύματα θα τα κρατήσουν μακριά. Επιπλέον, τα κουνούπια δε συμπαθούν τον καπνό.  Έτσι μπορείτε  στη φωτιά που καίει έξω από τη σκηνή, να πετάξετε μερικά βότανα όπως η μέντα, το μελισσόχορτο, η λεβάντα και το φασκόμηλο, αφήνοντας το άρωμα και τον καπνό να δράσει.

Μία άλλη λύση είναι να «χαρίσετε» στα κουνούπια ένα πολύ ρομαντικό βράδυ μαζί σας υπό των φως… αντικουνουπικών κεριών! Αν αποφασίσετε να το τολμήσετε, για μέγιστα αποτελέσματα κάντε το σε συνδυασμό με  ένα μοναδικό αντικουνουπικό 100% φυσικό από ειδικά εκχυλίσματα λουλουδιών και ευκάλυπτο της λεμονιάς με έντονη αντικουνουπική δράση. 

Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχουν μόνο τα κουνούπια  που αντιμετωπίζονται χωρίς «σοκ», αλλά και τα βαδιστικά και έρποντα. Σε αυτήν την ομάδα ανήκουν οι κατσαρίδες, οι σαρανταποδαρούσες, οι ψύλλοι, οι αράχνες, τα τσιμπούρια, οι τερμίτες και τα μυρμήγκια. Και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, υπάρχουν εντομοαπωθητικές και εντομοκτόνες ουσίες από φυσικά συστατικά οι οποίες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές, χωρίς τοξικότητα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Οι πιο γνωστές που θεωρούνται δραστικές, έναντι των βαδιστικών και έρποντων εντόμων είναι οι πυρεθρίνες και η γερανιόλη.

Οι πυρεθρίνες  προέρχονται από το πύρεθρο που είναι το αρχαιότερο φυσικό εντομοκτόνο. Οι Καυκάσιες φυλές το χρησιμοποιούσαν για οικιακούς και αγροτικούς σκοπούς και η παραγωγή του γίνεται από ένα πολύ όμορφο φυτό, το χρυσάνθεμο. Τα χρυσάνθεμα, λοιπόν, περιέχουν τις οργανικές ουσίες που λέγονται πυρεθρίνες, οι οποίες ανάλογα με τη δομή τους χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Οι πυρεθρίνες επιδεικνύουν δράση σε ένα ευρύ φάσμα εντόμων. Χαρακτηρίζονται ως εντομοκτόνα επαφής, καθώς ο μηχανισμός δράσης τους περιλαμβάνει ταχύτατη παράλυση (knock down) των εντόμων, ενώ ο θάνατός τους επέρχεται στη συνέχεια.

Από την άλλη, η γερανιόλη  είναι ένα  αιθέριο έλαιο με ξεχωριστή και ευχάριστη οσμή. Η βασική πηγή του είναι το γεράνι, ένα πανέμορφο μωβ άνθος. Η εφαρμογή της γερανιόλης ως φυσικό εντομοαπωθητικό μελετάται εδώ και χρόνια και συνεχίζει να απασχολεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Σύμφωνα με σύγχρονες δημοσιευμένες μελέτες, η απώθησή της στα έντομα αγγίζει το ποσοστό του 75%. Έχει κριθεί ασφαλές ως φυσικό συστατικό και εντομοαπωθητικό για οικιακή χρήση, αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον. Το «ευχάριστο» είναι ότι τα έρποντα και τα έντομα  δεν αισθάνονται την ίδια ευφορία με τον άνθρωπο όταν αντιλαμβάνονται την παρουσία της γερανιόλης. Το αποτέλεσμα είναι να απομακρύνονται από το χώρο, τη στιγμή που το  συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο έχει και εντομοκτόνο δράση.

Επομένως, τα οφέλη από το κάμπινγκ είναι πάρα πολλά, και γι' αυτό καλό είναι εμπιστεύεστε αυτό το είδος διακοπών τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Είναι ένα είδος διακοπών που θα σας κάνει να σβήσετε για λίγο καιρό τις 'μηχανές' του μυαλού και να αναπνεύσετε και πάλι με όλη σας την ψυχή. Όσο για τους «ανεπιθύμητους επισκέπτες» αφήστε τη φύση να βρει τη λύση!

Πηγή: Eπιστημονική ομάδα της Power Health

share article