espa

δωρεαν αποστολεσ για παραγγελιεσ ανω των 45€
& εωσ 3kg - αγορεσ με αντικαταβολη +2.00€

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Μύθοι και Αλήθειες για τα Αποσμητικά

Τα είδη των αποσμητικών

Έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιούμε τον όρο «αποσμητικά» για όλα τα σχετικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχει διαχωρισμός, αφού αποσμητικά είναι τα προϊόντα με την χαρακτηριστική αναφορά «deodorant», ενώ όσα γράφουν «antiperspirant» στη συσκευασία, είναι αντιιδρωτικά. Η διαφορά τους έγκειται, τόσο στη σύνθεση όσο και στη λειτουργία, αφού τα αποσμητικά (deodorant) καλύπτουν ή εξαφανίζουν την οσμή του ιδρώτα, χωρίς να σταματούν ή να μειώνουν την έκκρισή του, ενώ τα αντιιδρωτικά μειώνουν την έκκριση του ιδρώτα, φράζοντας τους πόρους του δέρματος. Σήμερα, υπάρχουν και φυσικά αποσμητικά (natural deodorant), με 100% φυσική σύνθεση, που αποτελούν μια ασφαλή επιλογή.

Τα αποσμητικά μειώνουν την έκκριση του ιδρώτα.
Πρόκειται για παρανόηση, αφού τα αποσμητικά, όπως επισημαίνει ο Δερματολόγος κ. Κωνσταντίνος Βέρρος, «καταπολεμούν τη δυσάρεστη οσμή που προέρχεται από τη διάσπαση των βακτηριδίων του δέρματος, και ΔΕΝ μειώνουν την εφίδρωση όπως τα αντιιδρωτικά. Το αποσμητικό δεν είναι αντιιδρωτικό, όμως το αντιιδρωτικό είναι και αποσμητικό». Σε περίπτωση, λοιπόν, που στόχος σας είναι η μείωση της εφίδρωσης, θα πρέπει να επιλέξετε αντιιδρωτικό προϊόν.

Τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά προκαλούν αλλεργίες.
Όπως κάθε προϊόν, έτσι και τα αποσμητικά ή τα αντιιδρωτικά μπορεί να περιέχουν συστατικά ικανά να προκαλέσουν ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις στις ευαίσθητες επιδερμίδες. «Όταν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα ή γνωρίζουμε ότι είμαστε αλλεργικοί σε κάποιο συστατικό, τότε προτιμούμε, ει δυνατόν, προϊόντα χωρίς άρωμα», προτείνει ο κ. Βέρρος. Τα αντιιδρωτικά είναι ανθυγιεινά, γιατί φράζουν τους πόρους του δέρματος. Έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο λόγος που είναι ανθυγιεινά τα αντιιδρωτικά προϊόντα είναι επειδή φράζουν τους πόρους του δέρματος, εμποδίζοντας τον ιδρώτα - και επομένως τις «τοξίνες» - να φύγουν από το σώμα μας. Αυτό δεν είναι ακριβές. Οι «τοξίνες» απομακρύνονται από τον οργανισμό μέσω του ήπατος και των νεφρών και όχι μέσω του ιδρώτα. Ωστόσο, όταν φράζουν οι πόροι του δέρματος, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα από το σμήγμα. Εξάλλου, τα αντιιδρωτικά περιέχουν άλατα αλουμινίου και parabens, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες, έχουν συνδεθεί με διάφορες παθήσεις.

Τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού ή Αλτσχάιμερ.
Κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί διάφορες έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο του μαστού και Αλτσχάιμερ, λόγω κάποιων συστατικών που περιέχουν. Τα συστατικά αυτά είναι τα άλατα αλουμινίου και τα parabens (συντηρητικά). Σύμφωνα με τον κ. Βέρρο «η απορρόφηση αλουμινίου θεωρητικά μπορεί να έχει σχέση με τη νόσο του Alzheimmer, αλλά δεν έχουμε προς το παρόν κανένα σοβαρό στοιχείο που να στηρίζει την ανησυχία αυτή. Όσο για τα parabens, επειδή μπορούν να λειτουργήσουν σαν φυτο-οιστρογόνα, ίσως να συνδέονται με εμφάνιση καρκίνου του μαστού». Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλές συμπέρασμα. Οι εταιρίες παραγωγής, για λόγους ασφαλείας, έχουν αφαιρέσει κάποια από τα «ύποπτα» συστατικά από τις συνθέσεις των προϊόντων τους. Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές δείχνουν να κάνουν πιο ασφαλείς επιλογές, όπως είναι τα φυσικά αποσμητικά (natural deodorant).

Τα φυσικά αποσμητικά είναι το ίδιο αποτελεσματικά.
Πράγματι, τα φυσικά αποσμητικά, ανάλογα με τη σύνθεσή τους, μπορούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα υπόλοιπα. Συνήθως περιέχουν φυσικά αιθέρια έλαια, τα οποία δρουν κατά των βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος ενώ, ταυτόχρονα, επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, αφού δε φράζουν τους πόρους. Αντίθετα, τα αντιιδρωτικά εμποδίζουν την εφίδρωση, άρα και την αποβολή αυτών των τοξινών από την περιοχή της μασχάλης, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στα λεμφικά κέντρα που υπάρχουν εκεί. Παράλληλα, η χρήση του αντιιδρωτικού αμέσως μετά το ξύρισμα, αυξάνει τις πιθανότητες να εισέλθουν στο σώμα χημικά, καθώς τότε οι πόροι του δέρματος είναι ακόμη πιο ανοιχτοί.

Πηγή: http://www.healthyme.gr

share article