espa

δωρεαν αποστολεσ για παραγγελιεσ ανω των 45€
& εωσ 3kg - αγορεσ με αντικαταβολη +2.00€

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

"Μαμά έχει πολύ κρύο έξω"

Η έλευση του χειμώνα συχνά φέρνει στο μυαλό των γονιών σχολεία, μαθήματα, δραστηριότητες , όλα επενδυμένα με το μανδύα του «υποχρεωτικού». Ο ελεύθερος χρόνος περιορίζεται και ο λιγοστός που απομένει λαμβάνει τη διάσταση του πολύτιμου. Όταν τα περιορισμένα οικονομικά και ο κρύος καιρός μας αποτρέπουν από βόλτες και εξορμήσεις, τότε παιδιά και γονείς κλείνονται στο σπίτι και οι προσδοκίες μικρών και μεγάλων για ευχάριστες ώρες κορυφώνονται.

Για να μην κινδυνεύσει η παραμονή στο σπίτι να οδηγήσει σε παιδιά που «σέρνονται» από το ένα δωμάτιο στο άλλο ή μετατρέπονται σε «δαίμονες της Ταζμανίας», αφήνουμε τα κινητά μας τηλέφωνα στην απομαχία, επιστρατεύουμε την καλή μας διάθεση και ευρηματικότητα και ετοιμαζόμαστε για δράσεις με τα παιδιά εν οίκω.

Η παρουσία των γονιών στο σπίτι αναμφισβήτητα συντελεί στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Ο γονιός που είναι παρών παρατηρεί, ακούει, συναισθάνεται, φροντίζει το παιδί του. Αναγνωρίζει τις ανάγκες του και είναι περισσότερο διαθέσιμος να ανταποκριθεί σε αυτές .

Υπό αυτές τις συνθήκες τα παιδιά νιώθουν πιο ασφαλή, αναγνωρίζουν  τη γονεϊκή φροντίδα και απολαμβάνουν την παιδικότητά τους.

Από την άλλη είναι αναγνωρισμένο διεθνώς οτι η κίνηση και η σωματική άσκηση αποτελούν  βασικά συστατικά για σωματικά και ψυχικά υγιή παιδιά. Η κίνηση είναι βεβαιωμένο πως διευκολύνει την καλύτερη συγκέντρωση ενός παιδιού. Επίσης, παιδιά που ασκούνται επαρκώς έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου και αυτό συνεπάγεται πιο ξεκούραστα, ευδιάθετα και υγιή παιδιά.  Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιβεβλημένη χρήση διαλειμμάτων στη σχολική καθημερινότητα των παιδιών.

Λαμβάνοντας υπόψη το όφελος της γονεϊκής παρουσίας στο σπίτι και την αναγκαιότητα της σωματικής κίνησης παραθέτουμε μερικές ιδέες για δράσεις και παιχνίδια με την προσδοκία να δώσουν σε μικρούς και μεγάλους θετική ενέργεια και επιθυμία για περισσότερα βροχερά απογεύματα στο σπίτι.

    Παίζουμε τους μικρούς μάγειρες.
Βάλτε στόχο ένα ιδιαίτερο πρωινό, ένα πλούσιο γεύμα, ένα ωραίο επιδόρπιο και αφήστε τα μικρά σας να γίνουν οι sous chefs της κουζίνας σας!

    Γινόμαστε πειρατές και παίζουμε το κυνήγι του χαμένου θησαυρού.
Όσο πιο μεγάλα τα παιδιά, τόσο πιο πολύπλοκο μπορεί να γίνει το παιχνίδι σας, χρησιμοποιώντας γρίφους, παροιμίες, κρυπτόλεξα. Έτσι γυμνάζετε μυαλό και σώμα!

    Έχουμε διάθεση για γυμναστική;
Κάντε push up και σε κάθε πίεση γίνετε μια γέφυρα της Βενετίας, του San Francisco και τα μικρά σας γόνδολες ή μεγάλα δεξαμενόπλοια που περνούν από κάτω. Άσκηση και γεωγραφία ταυτόχρονα!

    Ας γίνουμε Ινδιάνοι...
Μαμάδες βγάλτε τα κραγιόν σας και βαφτείτε Ινδιάνοι. Μπαμπάδες φτιάξτε τίπι με σεντόνια και αφήστε ελεύθερο το πνεύμα των μικρών σας Ινδιάνων να σας ονομάσουν «καθιστό βούβαλο», «πορφυρό φτερό» ή όπως αλλιώς εκείνα νομίζουν!

    Φτιάχνουμε μουσικοκινητικές διαδρομές στο καθιστικό μας.
Ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική παίξτε μουσικές καρέκλες χρησιμοποιώντας τα μαξιλάρια του καναπέ σας και κάντε διαγωνισμούς με χουλαχούπ μέχρι τελικής πτώσεως!

    Εξαιρετική ευκαιρία να εκπαιδευτούμε στο ρυθμό!
Όσοι έχουν απολαύσει τους Stomp (τα μέλη της ομάδας είναι ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές οι οποίοι χρησιμοποιούν παλιά, άχρηστα αντικείμενα οικιακής ή βιομηχανικής χρήσης, τα οποία θέτουν στην υπηρεσία μιας ιδιότυπης θεατρικής λογικής), μπορούν να φανταστούν  παιδιά και γονείς ως μέλη ενός συγκροτήματος που χρησιμοποιεί σκούπες, σπιρτόκουτα, κατσαρόλες και ό, τι άλλο επιτρέπει η φαντασία και … η πολυκατοικία, με στόχο να απολαύσουν αγαπημένα μουσικά κομμάτια με συνθέτες τα παιδιά τους.  Όταν η τηλεόραση είναι κάτι που συνήθως απαγορεύουμε και η χρήση της γίνεται με φειδώ, σκεφτείτε τον ενθουσιασμό τους όταν προτείνετε βραδιά σινεμά, με δική τους επιλογή ταινίας και ποπ κορν ή την αγαπημένη τους πίτσα!

    Ώρα για θέατρο.
Σούπερ ήρωες, πριγκίπισσες, αστροναύτες ή εξωγήινοι, σίγουρα κάποια θεματική θα σας εξιτάρει οικογενειακώς και θα βάλει τη φαντασία σας να σας ταξιδέψει μακριά!

    Κόλπα ταχυδακτυλουργικά
Στη θέση του ταχυδακτυλουργού αδιαπραγμάτευτα ο μπαμπάς ή ο παππούς!

    Σύγχρονοι Νεύτωνες!
Αν νιώθετε πως έχετε στο σπίτι σας πλασματάκια με μεγάλη περιέργεια και διάθεση εξερεύνησης, δοκιμάστε να κάνετε το μικρό σας ένα σύγχρονο Νεύτωνα... πειράματα με απλά υλικά που θα εντυπωσιάσουν και θα δώσουν τροφή για ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Το διαδίκτυο θα αποδειχτεί σωτήριο στο να πάρετε ιδέες!

    Επιτραπέζια παιχνίδια.
Επιλέξτε μεταξύ παντομίμας, σκιτσογραφιών, scrabble, μονόπολη, πρόσωπο – ζώο – πράγμα, παζλ και αμέτρητων άλλων. Η ποικιλία τεράστια και ο χρόνος του απογεύματος δε θα σας φτάνει!

    Οργανώστε το επόμενο ταξίδι σας.
Πλησιάζουν τριήμερα, διακοπές, σαββατοκύριακα χωρίς υποχρεώσεις; Βγάλτε χάρτες, αναζητήστε προορισμούς, ζητήστε από τα μεγαλύτερα παιδιά σας να περιηγηθούν στο διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες, αξιοθέατα, ξενοδοχεία!

    Δώστε τους την ευκαιρία να γίνουν καλοί οικοδεσπότες.
Καλέστε τον αγαπημένο τους φίλο για παιχνίδι, ή τον παππού και τη γιαγιά για τους μάθουν παιχνίδια από τα παλιά που έπαιζαν εκείνοι ως παιδιά!

    Επισκεφθείτε μουσεία, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικές αφηγήσεις.
Τι πιο ενδιαφέρον από το να απολαμβάνετε οικογενειακά τέτοιες εμπειρίες!

Για να λειτουργήσουν τα παραπάνω και να αποτελέσουν αφορμές για όμορφες οικογενειακές στιγμές και ευδιάθετους γονείς και παιδιά σχεδόν απαρέγκλιτα χρειάζεται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  •     Καλή διάθεση
  •     Κινητό απενεργοποιημένο
  •     Σπίτι εν δυνάμει ακατάστατο
  •     Σεβασμός στις επιθυμίες όλων




πηγή: advancehealth
Κείμενο : Αδαμαντία Καραμπίνη, Κοινωνική Λειτουργός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας , Θεραπεύτρια Οικογένειας, Επιστημονική Συνεργάτης του Κέντρου Νευροεξελικτικής Αγωγής  Παιδιού

share article