espa

δωρεαν αποστολεσ για παραγγελιεσ ανω των 45€
& εωσ 3kg - αγορεσ με αντικαταβολη +2.00€

Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2018

Η εξήγηση στις… ανεξήγητες μελανιές

 Πολλές φορές εμφανίζονται ανεξήγητα και μας προκαλούν έκπληξη και απορία όταν τις βλέπουμε σε διάφορα σημεία του σώματός μας. Οι μελανιές ή μώλωπες  μπορεί να μας θορυβήσουν, να μας ανησυχήσουν και να μας αγχώσουν. Καλό είναι να μην υπάρχουν… μελανά σημεία και να έχουμε μία γενική εικόνα που θα μας βοηθήσει στην ψύχραιμη αντιμετώπισή τους. 

Τι εστί… μελανιά

Οι μώλωπες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.  Πρόκειται για σημεία στο σώμα μας τα οποία είναι αποχρωματισμένα, αν και εμείς τα βλέπουμε ως ένα συνδυασμό χρωμάτων του μπλε, του κίτρινου και του μαύρου. Στην ουσία πρόκειται για κατεστραμμένα αγγεία τα οποία βρίσκονται βαθιά στο δέρμα και ωθούν το αίμα να ανέβει στην επιφάνεια, δηλαδή κάτω από την επιδερμίδα. Αυτή είναι η εξήγηση στην… ανεξήγητη εμφάνισή τους. Γενικά, οι μώλωπες φεύγουν σε διάστημα 2 έως 4 εβδομάδων. Οι αποχρώσεις που παίρνουν δημιουργούν μία χρωματική παλέτα του κιτρινοπράσινου, του καφέ του μπλε-κόκκινου ή του μπλε-μαύρου ή του μωβ.

Γιατί και πώς προκαλούνται οι μελανιές

Τις πιο πολλές φορές όταν βλέπουμε μία μελανιά προσπαθούμε να θυμηθούμε πού έχουμε χτυπήσει, και δεν το θυμόμαστε. Αυτή μπορεί να είναι μία αιτία, υπάρχουν όμως και άλλες στις οποίες πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία.

Η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς που μπορούν να καταλήξουν σε μώλωπες που προκαλεί η βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Συνήθως, χρειάζονται μερικές μέρες μέχρι το αίμα να ανέλθει στην επιφάνεια του δέρματος και να σχηματιστεί η μελανιά. Οι τραυματισμοί αυτοί αποτελούν κακώσεις  που προκαλούνται στους μυς, στους τένοντες, στα οστά και στις αρθρώσεις.

Η έκθεσή μας στον ήλιο μπορεί να δημιουργήσει μελανά σημεία στο σώμα μας, τα οποία προκαλεί η UV ακτινοβολία που βλάπτει το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας την εμφάνισή τους.

Κάποια φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την πήξη του αίματος, όπως τα αντιπηκτικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μελανιές όταν σπάνε τα πιο εύθραυστα αγγεία.

Οι μελανιές μπορούν να λειτουργήσουν ως ‘’σηματοδότης’’ σε έλλειψη βιταμινών  όπως η B12, η C, η Κ και το φολικό οξύ. Ενισχύστε τη διατροφής σας με αυτές τις βιταμίνες. Τη βιταμίνη C θα τη βρείτε στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στις πιπεριές, στα ακτινίδια, στο πεπόνι, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα κουνουπίδια, στον ανανά, την Κ στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τη Β12 στις  ζωικές τροφές, στο γάλα, στο ψάρι και στο τυρί και το φολικό οξύ στα όσπρια, στο αβοκάντο, στους χουρμάδες και στον αρακά.

Άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη είναι πιο επιρρεπείς στους μώλωπες, λόγω των προβλημάτων στο κυκλοφορικό σύστημα. Επίσης, κάποιες αιματολογικές παθήσεις μπορεί να δημιουργήσουν μώλωπες.

Μία απρόσεχτη ή αδέξια κίνηση, μία πτώση ή ένα χτύπημα σε ένα αντικείμενο μπορούν να δημιουργήσουν μελανιές στο σώμα, τις οποίες πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε τη στιγμή εκείνη.

 

Απλοί τρόποι αντιμετώπισης

Στις περισσότερες περιπτώσεις δε χρειάζεται ιατρική παρέμβαση ή συμβουλή, αφού το σώμα μας τις απορροφά σε 2 έως τρεις εβδομάδες, χρονικό διάστημα που αρχίζει να ξεθωριάζει και το χρώμα τους. Στις μεγαλύτερες ηλικίες χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Εφαρμόστε πάγο στο σημείο ώστε να δημιουργήσει ένα είδος ‘’ψύξης’’ στα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής και να διαρρεύσει λιγότερο αίμα προς τον περιβάλλοντα ιστό. Χρησιμοποιήστε παγοκύστες, ή ένα πανί με κρύο παγωμένο νερό και εφαρμόστε για δέκα λεπτά. Ανακουφίζει τον πόνο, μειώνει το οίδημα και τη φλεγμονή που προκύπτει κατά την κάκωση.

Αν η μελανιά προέλθει από ένα μικροτραυματισμό, στο πόδι ή στο χέρι, τυλίξτε έναν ελαστικό επίδεσμο γύρω από την τραυματισμένη περιοχή. Ο επίδεσμος θα ασκήσει πίεση στους ιστούς εμποδίζοντας έτσι τη ροή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του μώλωπα.

Η εφαρμογή κρέμας ή gel με φυσικά συστατικά όπως η άρνικα μπορεί να καταπραΰνει  τον πόνο, καθώς έχει την ιδιότητα να διεγείρει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία συμβάλλουν δραστικά στη θεραπεία και ανακούφιση από τη συσσώρευση των υγρών  στις τραυματισμένες αρθρώσεις, τους πρησμένους μυς και τους μελανιασμένους ιστούς. Το φυτό έχει την ονομασία  Arnica Montana-Dorodium Montana και είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, χάρη στην ισχυρή αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση του.

 

Η Arnicare ®Arnica Cream θα σας βοηθήσει να ξεχάσετε τις… τραυματικές εμπειρίες. Αποτελεί μία ανάλαφρη σύνθεση με εκχύλισμα Arnica Montana και βούτυρο Καριτέ. H Arnica Montana είναι ένα φυτό με άνθος σε έντονους κίτρινους χρωματισμούς, το οποίο φύεται σε ορεινές περιοχές και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να καταπραΰνει το δέρμα, και παράλληλα, το βούτυρο Καριτέ το προστατεύει από τις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες και θρέφει τις ευαίσθητες περιοχές. Συμβάλλει στην  ανακούφιση μυϊκών πόνων και μειώνει αποτελεσματικά κάθε είδους μώλωπες από χτυπήματα, πτώσεις ή κακώσεις.

Πηγή: Επιστημονική Ομάδα της Power Health

share article