espa

δωρεαν αποστολεσ για παραγγελιεσ ανω των 45€
& εωσ 3kg - αγορεσ με αντικαταβολη +2.00€

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Πανελλήνιες Εξετάσεις: Πώς να στηρίξετε τα παιδιά σας...

Πανελλήνιες Εξετάσεις: Πώς να στηρίξετε τα παιδιά σας..

Αναμφισβήτητα ο ρόλος των γονιών είναι ιδιαίτερα κρίσιμος την περίοδο των Πανελλαδικών εξετάσεων.  Οι γονείς ίσως είναι τα μοναδικά άτομα στη ζωή του εφήβου που έχουν τη δυνατότητα να μετριάσουν το άγχος του, καθώς και να του δώσουν δύναμη για να αποδώσει όσο καλύτερα γίνεται. Μην ξεχνάμε ότι το άγχος των παιδιών, πολλές φορές, μεταφράζεται ως φόβος ενδεχόμενης αποτυχίας. Άρα, οι γονείς θα πρέπει αφενός να συμβάλουν με τη στάση και την συμπεριφοράς τους στην αποφυγή της αποτυχίας και αφετέρου να καθησυχάζουν το παιδί ότι αποτυχία δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου. 

Πανελλήνιες και άγχος

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι το άγχος είναι μια πολύ φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας και μάλιστα απαραίτητη προκειμένου να είμαστε σε εγρήγορση. Το λεγόμενο δημιουργικό άγχος βελτιώνει την απόδοση και επιτρέπει την συγκέντρωση.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν το άγχος ξεπερνά το όριο και μετατρέπεται σε αυτό που λέμε αρνητικό άγχος; Σε αυτή την περίπτωση, τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα, καθώς βιώνουμε έντονη ανησυχία, δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε με αποτέλεσμα να μειώνετε η απόδοση μας, αισθανόμαστε μεγαλύτερη κόπωση, αϋπνία και γινόμαστε επιθετικοί. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να πάθουμε ακόμα και διανοητικό μπλοκάρισμα (blackout).

Ο ρόλος των γονιών

-Εστιάστε στην κάλυψη των πρακτικών αναγκών του παιδιού σας  όπως: ένα ήσυχο οικογενειακό περιβάλλον και μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.   

-Στο σπίτι  αποφύγετε καταστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το διάβασμα του. Για παράδειγμα περιορίστε τους  θορύβους που αποσπούν την προσοχή του, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ηρεμίας. Οριοθετήστε τις ώρες που παίζει η τηλεόραση, τις ώρες που επιτρέπονται οι επισκέψεις στο σπίτι. 

-Αν υπάρχουν  εντάσεις μεταξύ σας, είναι δική σας αποκλειστική ευθύνη να τις διαχειριστείτε με έναν τρόπο που δεν θα αναστατώσει το παιδί σας και συνεπώς δεν θα αποσπάσει την προσοχή του από το διάβασμα. 

-Ελέγξτε αν το παιδί σας καταφεύγει σε υπερβολές και συμβουλέψετε το να κάνει μικρά διαλείμματα όταν αισθάνεται έντονη πνευματική κόπωση.

 -Παροτρύνετε το  να αξιοποιεί σωστά τον λίγο ελεύθερο χρόνο του. Για παράδειγμα, βόλτες με φίλους μακριά από το περιβάλλον διαβάσματος, γεύμα με γονείς και αδέλφια

-Τονώστε τα κίνητρά του παιδιού σας θυμίζοντάς του, τους στόχους του και δείξτε του ότι πιστεύετε πως μπορεί να τους καταφέρει.

-Η γκρίνια και η πίεση είναι κακοί σύμβουλοι και δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση το παιδί να αποδώσει καλύτερα. Θυμηθείτε ότι η αξία του παιδιού σας σε καμία περίπτωση δεν μετριέται με την αποτυχία ή την επιτυχία του στις εξετάσεις. 

-Εφοδιάζετε διαρκώς με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά τον οργανισμό του για να διατηρείται δραστήριο τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. 

-Την περίοδο αυτή μπορείτε να ενισχύσετε την προσπάθεια του με ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει μόνο εκχυλίσματα βοτάνων και χυμούς φρούτων και εφοδιάζει τον οργανισμό του με όλες τις  απαραίτητες βιταμίνες. Το EPRESAT βοηθά τη μνήμη και τη συγκέντρωση, τονώνει την πνευματική και σωματική δραστηριότητα, συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποβολή τού άγχους και αυξάνει τη ζωντάνια και τη διάθεση σε περιόδους έντονης πνευματικής άσκησης.

Ακόμα και οι πιο καλά προετοιμασμένοι μαθητές έχουν άγχος εν όψει και κατά την διάρκεια των Πανελληνίων. Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει για αυτό; Από τις εξετάσεις αυτές μπορεί και να κρίνεται το μέλλον τους και σίγουρα κρίνεται το παρελθόν τους, δηλαδή όλη αυτή η προετοιμασία που έκαναν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Το ζητούμενο είναι το άγχος αυτό να μην μπει εμπόδιο στην επιτυχία τους. Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται ως γονείς να είστε σε θέση να λειτουργήσετε υποστηρικτικά και εμψυχωτικά, να είστε πάντα διαθέσιμοι να ακούσετε τις ανησυχίες και τους φόβους του και να προσπαθήσετε να καθησυχάσετε τις ανησυχίες του.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: Επιστημονική Ομάδα της Power Health.

 

 

 

share article